De struggle is real. Hoe ik als startende online ondernemer zo duurzaam mogelijk probeer te zijn.

Bosvijver bij zonsondergang

Duurzaam/duurzaamheid/sustainability is hot. En vooral happening. Nu en voor de toekomst.

De gevolgen van de verwachte opwarming van de aarde met 1,5 graden of met 2 graden Celcius liegen er niet om. Volledige ecosystemen vallen dan weg. Het is akelig om erover na te denken wat voor wereld we dan achterlaten voor onze kinderen en de generaties die volgen. Het lijkt nu wel een ver van je bed show, maar vergeet niet de hitte en het geklaag erover van afgelopen zomer. Je kunt alleen niet in je eentje de wereld redden; Captain Planet had ook hulp nodig. Ook ik wil mijn steentje bijdragen, zodat ik weet dat ik er alles aan heb gedaan. Al betekent dit concessies doen. Want dat is mij vooral opgevallen. Duurzaamheid vraagt om concessies.

Visitekaartjes

Als je start als zzp’er begin je natuurlijk met het belangrijkste voor jouw bedrijf. Juist, de huisstijl en visitekaartjes. Oké, misschien is het niet het belangrijkste, maar ik vond het wel het leukste. Als ik mocht kiezen had ik luxe kaartjes met goudfolie en reliëf. Afgezien dat het dan de duurste kaartjes zouden worden, is het niet eens mogelijk op duurzaam papier. Als je verantwoorde visitekaartjes wil, dan kom je niet verder dan een full color print erop. Je kan kiezen voor groeipapier, gerecycled papier (van t-shirts tot afvalhout), karton, FSC papier en zelfs eetbare kaartjes.

Nu ben ik zelf nogal gevoelig voor marketing en had ik een aanbieder in (duurzame) visitekaartjes gevonden met een website die mij enorm aanspreekt. Blijken ze in Engeland te zitten. Dan is alle duurzaamheid weer vervlogen (pun intended) tegen de tijd dat ik ze in huis heb.

Gisteren had ik eindelijk de keuze gemaakt wat ik precies wil. Alles was klaar voor de drukker toen ik toch nog even googlede of het niet nòg wat duurzamer kon. En ja hoor. We hebben een winnaar. Een digitaal visitekaartje bij Bizzerd. Past prima in het budget want het is gratis (voor 1 stuk). En ik ben toch n halve Nederlander.

Nu ben ik nog druk bezig met het in elkaar zetten van mijn kaartje dus ik kan je nog niets vertellen over het eindresultaat. Mocht je benieuwd zijn, let me know en ik kom er op terug. Ik ben ook wel een sucker voor technologie en dit visitekaartje kan verbazingwekkend veel. Alleen nog geen vegan pizza bestellen. Denk ik.

Geen papier, geen drukwerk en geen verzendkosten. Lekker sustainable en enorm verantwoord.

Bankrekening

Het volgende waar ik over na moest denken is een bankrekening. Die keiharde euro’s moeten toch ergens op binnen komen (...)

Wat ik zeker weet is dat het een duurzame bank moet zijn. Met de mogelijkheid om meerdere (spaar)rekeningen te openen, gebruiksvriendelijk en betaalbaar. Lijken me vrij redelijke eisen. Een korte zoektocht via eerlijkegeldwijzer.nl leert dat Triodos en ASN Bank de meest duurzame zijn. ASN spreekt mij het meeste aan qua huisstijl en benadering van klanten. Daarbij is deze de goedkoopste van de 2 met een vast maandbedrag zonder dat er voor alle andere handelingen ook een bedrag wordt gerekend, zoals bij Triodos. Het is alleen niet mogelijk om meerdere rekeningen te openen, tenzij je daar ook een maandbedrag voor betaalt.

KNAB staat bekend als beste bank voor zzp’ers en biedt eigenlijk alles wat ik wil voor mijn zakelijke rekening. Deze is zelfs ook nog een stuk goedkoper dan ASN. Het zou de perfecte bank zijn, ware het niet dat deze valt onder Aegon en Aegon komt niet bepaald als duurzaam uit de bus. Dit was voor mij toch een lastige keuze. Kies ik voor duurzaam maar dan mis ik opties die ik wil gebruiken of kies ik voor niet duurzaam maar met alle gemakken die ik voor ogen had. Ik probeerde het goed te praten door mijzelf te vertellen dat ik op andere gebieden duurzamer kon worden met het geld dat ik zou besparen bij KNAB ten opzichte van ASN. Who am i kidding? Het is dus ASN geworden. Concessies..

Verzekering

Dan hebben we nog de verzekering over. Voor mij het moeilijkste van alles.

Als virtual assistant neem ik diverse taken uit handen en dit kan per project verschillen. De online wereld is groot, gaat snel en niets wordt vergeten. Omdat mijn werk niet per definitie te omschrijven is, wordt het lastiger te verzekeren. Ik heb het geluk dat er iemand in ons netwerk een onafhankelijk adviesbureau in zakelijke (en persoonlijke) verzekeringen heeft (dankjewel Christiaan). Hij heeft mij geholpen met het uitzoeken van de juiste verzekering en bijpassende maatschappij.

Via de eerlijkegeldwijzer.nl kun je ook verzekeringen vergelijken. A.S.R. springt er met kop en schouders bovenuit als de meest duurzame. Deze biedt jammer genoeg geen beroepsaansprakelijkheid aan. Geen enkele van de duurzame verzekeraars heeft deze verzekering. Althans niet op zijn site staan. Er bestaat dus een mogelijkheid dat ik bij een beursverzekering uitkom. Dat kan betekenen dat mijn verzekering indirect valt onder een oliemaatschappij. Daar gaat dan mijn duurzaamheid. Maar niet verzekeren is voor nu nog geen optie. Ik ben benieuwd wat er uit de aanvragen bij de verzekeraars komt. Dan zal ik de voors en tegens gaan afwegen en beslissen. To be continued.


Wil jij met jouw onderneming ook een Planeteer worden, neem dan contact met mij op. Ik hoop dat we niet alleen met zijn allen zorgen voor een beter klimaat, maar ook dat duurzaamheid de norm wordt.